Recensies en krantenartikelen

Klik op secties hieronder om ze te openen. Je kan een afbeelding vergroten door erop te klikken.

Concert 2 november 2019 – Uitvoering van “Elias” van Felix Mendelssohn Bartholdy

Theater De Schalm heeft ons de reacties van bezoekers toegezonden! Een greep hieruit:

Prachtige muziek – Geweldige prestatie; genoten! – Wij vonden het geweldig – Een fantastische avond door dit grandiose koor! – Erg goed koor, prachtig gezongen – Een schitterende uitvoering met een prachtig koor dat het oratorium Elias met overgave en passie uitvoerde Schitterende uitvoering, zeker gezien het feit dat dit niet allemaal professionals zijn – Genoten! – Het was een fantastische avond met prachtige stemmen en muziek –  Een prachtig concert, koor, orkest en solisten hebben een top-prestatie geleverd onder leiding van een fantastische dirigent – De muziek zelf sprak me niet zo aan. Ik vond het “zwaar”, maar ik heb zoveel waardering voor dirigent, koor en orkest om zo’n moeilijk stuk zo te laten klinken. Geweldig. – Wat een geweldig koor met een enorme bezieling gezongen van een zeer moeilijk Elias stuk – Uitstekende uitvoering van heel hoog niveau. Als er iets valt op te merken is het de akoestiek van de zaal – Heb zeer goed kunnen ontspannen en kom graag terug – Geweldige voorstelling! We hebben echt genoten!

> Klik hier voor de foto’s

Bron: Eindhovens Dagblad | originele link

Jubilerend Kempenkoor gaat de hort op

VELDHOVEN – Het Kempenkoor, met zoals de naam al doet vermoeden leden uit de Kempen, viert haar zeventigjarig bestaan met een concertreis naar Praag.

Als het maar even kan, gaan ze op stap. Het liefst met z’n allen. Geen wonder dat het Kempenkoor haar jubileum dan ook viert met een concertreis. Bestuursleden Carel van Baalen en Dorien Felten verklappen dat het gehele koor vanaf vandaag tot en met 22 oktober op jubileum/concertreis is naar onder meer Dresden, Praag en Teplice. Felten: ,,Onze concertreizen zijn altijd hoogtepunten, we zongen onder andere in de Gedächtniskirche in Berlijn en in Theresienstadt. Nu gaan we onder meer naar Teplice waar we met een professioneel orkest het oratorium Elias van Felix Mendelssohn Bartholdy uit zullen voeren.”

Het koor was aanvankelijk een samengesteld mannen/vrouwenkoor wat sinds 2002 verder ging onder de naam Kempenkoor. De leden komen onder meer uit de Kempen, Veldhoven, Eindhoven en Best.

Cees Wouters is sinds 1990 de artistiek leider die bevlogen het koor door tal van mooie, complexe koorwerken leidt zoals de jaarlijkse uitvoeringen van de Matthäus Passion. Wouters: ,,Het is intensief werken met een enthousiaste groep van tachtig mensen die thuis hard studeren, waardoor de repetities gedisciplineerd verlopen. De koorwerken zijn van een hoog niveau en we kunnen ons meten met de beste amateurkoren in Zuid-Nederland. Daar mogen we trots op zijn.”

Frank Kerremans zingt sinds zeven jaar in het koor en verklapt dat de wekelijkse repetities voor hem altijd het hoogtepunt van de week zijn door met name de sociale cohesie en de ontspannen manier van repeteren.

Betrokkenheid

Naast hoogtepunten kende Kempenkoor uiteraard ook dieptepunten zoals het overlijden van repetitor Hans van den Eijnden, aldus Van Baalen. ,,Maar de onderlinge betrokkenheid maakt ook dat we daar samen weer overheen groeien.”

Het jubilerende koor voert op zaterdag 2 november in theater De Schalm in Veldhoven het oratorium Elias van Felix Mendelssohn Bartholdy nogmaals uit, samen met orkest Brabant Sinfonia en acht solisten.

Link naar recensie in het Eindhovens Dagblad d.d. 18 april 2019.

Oirschotse Matthäus komt steeds meer los van de noten

Marjolijn Sengers

Aan een vijftienjarig jubileum is geen edelmetaal toegekend, toch is het een getal waaraan belang mag worden gehecht als het gaat om achtereenvolgende opvoeringen van de Matthäus-Passion in dezelfde kerk door vrijwel dezelfde musici. Het voordeel van vijftien jaar hetzelfde doen is dat er voor allerlei praktische zaken een beproefd draaiboek bestaat dat ‘rust en regelmaat’ geeft, grootste opbrengst is dat alle musici zodanig in hun rol zijn gegroeid dat de muziek steeds meer loskomt van de noten.

Dirigent Cees Wouters heeft dit grootse werk soepel in zijn vingers. Hij heeft overal ogen en oren, tegelijkertijd nodigt hij koor, orkest en solisten uit om er samen met hem een mooie avond van te maken. Een avond als deze begint al bij het betreden van het kerkplein, waar beiaardier Rosemarie Seuntjes vanuit de toren van de Petruskerk de Matthäus-Passion voorverwarmt.

De beloftevolle inzet van het openingskoor, de heerlijke, letterlijk te volgen verteltrant van evangelist tenor Jan van Elsacker, de voorname dramatiek die bas Huub Claessens in de Christuspartij legt, de gave en beschaafde klank van Concerto Barocco met haar uitstekend spelende solisten en last but not least het tot op het bot betrokken Kempenkoor doen de rest, geholpen door de ontvankelijke sfeer die de Oischotse Petruskerk faciliteert. Smaakvol zongen ook de overige solisten, sopraan Hilde Coppé, altus Gerben van der Werf, tenor Maartens Stevens en bas Roele Kok. Wat mij betreft doen we het de komende tien jaar met deze bezetting. Op naar zilver!

Wie: Kempenkoor en Concerto Barocco o.l.v. Cees Wouters
Wat: Matthäus-Passion, Bach