Foto’s


Fotografie door Paul Beelen

 
Recensies en krantenartikelen

15 juli 2020 | Bron: Veldhovens Weekblad | Link naar artikel

1 februari 2020 | Bron: Eindhovens Dagblad | Link naar artikel

Lage alt Annie geniet al 60 jaar bij Kempenkoor

VELDHOVEN – Voor het eerst in de historie van het Kempenkoor in Veldhoven is er een lid zestig jaar actief. Annie van Rooij is daarom in het zonnetje gezet.

Tijdens de wekelijkse repetitie afgelopen maandag in gemeenschapshuis D’n Bond hield voorzitter Carel van Baalen een toespraak en de jubilaris kreeg een mooi boeket, een beeldje en een oorkonde. Een van de koorleden had speciaal voor Van Rooij een lied geschreven, dat door het hele koor uit volle borst gezongen werd. ,,Ik wist niet wat ik ervan moest verwachten, maar het was een geweldige avond’’, zegt Annie van Rooij.

Als dertienjarige sluit de Veldhovense zich in 1960 aan bij het koor ZIOS. Later zou de naam veranderen in Veldhovens Gemengd Koor en weer later in Kempenkoor. Het moet wel heel gek gaan wil ze de wekelijkse repetitie op maandag laten schieten. ,,Ik heb nog steeds heel veel plezier in zingen. Maar ik ga ook graag naar het koor voor het contact met de leden en de dirigent.’’

Ze maakt deel uit van de altgroep. ,,Ik ben een lage alt. De altgroep bestaat uit zo’n dertig leden.’’ Ook thuis zingt ze vrijwel dagelijks. Een repetitieschema dat door de dirigent wordt gemaakt, is voor de leden de basis om thuis te oefenen. Momenteel repeteert ze Ein Deutsches Requiem van Brahms. Maar met regelmaat zijn haar gedachten al bij 9 maart. Dan staat ze op de rol voor het afleggen van een stemtest bij de dirigent. ,,Dat moeten we om de twee of drie jaar. Ik weet het al een aantal weken en zit daarover vol spanning. Bij de vorige dirigent nam ik een keer een loempia mee om hem gunstig te stemmen. Ik heb al aan de huidige dirigent Cees Wouters gevraagd of ik hem ergens mee kan verleiden’’, zegt ze met een lach.

Concertreizen
Als hoogtepunten noemt Van Rooij de concertreizen waarvan ze er al veel heeft meegemaakt. Eerst was dat elke drie jaar, maar in de jaren 90 werd dat elke vijf jaar. ,,De saamhorigheid en het optreden met een koor in het buitenland is geweldig, zoals we onder meer in Praag hebben gedaan. De bootreis naar Engeland in de jaren 70 is me ook goed bijgebleven. Het was heel gezellig op de boot, maar ik was zo zeeziek.’’

Ook is ze al jaren een vaste waarde in het Selster Dameskoor, waarmee ze rouw- en trouwdiensten opluistert in de Willibrorduskerk in Zeelst. ,,Ooit luisterden we jaarlijks wel veertig uitvaartdiensten op. Nu zijn dat er nog zo’n achttien per jaar.’’

Op 6 en 8 april zingt ze met Kempenkoor de Matthäus Passion in de St. Clemenskerk in Gerwen en in de Sint Petrusbasiliek in Oirschot. De uitvoering van Eind Deutsches Requiem is op 31 oktober in de Lidwinakerk in Best.


 Bron: Veldhovens Weekblad | Link naar artikel
    

Concert 2 november 2019 – Uitvoering van “Elias” van Felix Mendelssohn Bartholdy

Theater De Schalm heeft ons de reacties van bezoekers toegezonden! Een greep hieruit:

Prachtige muziek – Geweldige prestatie; genoten! – Wij vonden het geweldig – Een fantastische avond door dit grandiose koor! – Erg goed koor, prachtig gezongen – Een schitterende uitvoering met een prachtig koor dat het oratorium Elias met overgave en passie uitvoerde Schitterende uitvoering, zeker gezien het feit dat dit niet allemaal professionals zijn – Genoten! – Het was een fantastische avond met prachtige stemmen en muziek –  Een prachtig concert, koor, orkest en solisten hebben een top-prestatie geleverd onder leiding van een fantastische dirigent – De muziek zelf sprak me niet zo aan. Ik vond het “zwaar”, maar ik heb zoveel waardering voor dirigent, koor en orkest om zo’n moeilijk stuk zo te laten klinken. Geweldig. – Wat een geweldig koor met een enorme bezieling gezongen van een zeer moeilijk Elias stuk – Uitstekende uitvoering van heel hoog niveau. Als er iets valt op te merken is het de akoestiek van de zaal – Heb zeer goed kunnen ontspannen en kom graag terug – Geweldige voorstelling! We hebben echt genoten!

Zie de foto’s op deze pagina!

 Bron: Eindhovens Dagblad | originele link
  

Jubilerend Kempenkoor gaat de hort op

VELDHOVEN – Het Kempenkoor, met zoals de naam al doet vermoeden leden uit de Kempen, viert haar zeventigjarig bestaan met een concertreis naar Praag.

Als het maar even kan, gaan ze op stap. Het liefst met z’n allen. Geen wonder dat het Kempenkoor haar jubileum dan ook viert met een concertreis. Bestuursleden Carel van Baalen en Dorien Felten verklappen dat het gehele koor vanaf vandaag tot en met 22 oktober op jubileum/concertreis is naar onder meer Dresden, Praag en Teplice. Felten: ,,Onze concertreizen zijn altijd hoogtepunten, we zongen onder andere in de Gedächtniskirche in Berlijn en in Theresienstadt. Nu gaan we onder meer naar Teplice waar we met een professioneel orkest het oratorium Elias van Felix Mendelssohn Bartholdy uit zullen voeren.”

Het koor was aanvankelijk een samengesteld mannen/vrouwenkoor wat sinds 2002 verder ging onder de naam Kempenkoor. De leden komen onder meer uit de Kempen, Veldhoven, Eindhoven en Best.

Cees Wouters is sinds 1990 de artistiek leider die bevlogen het koor door tal van mooie, complexe koorwerken leidt zoals de jaarlijkse uitvoeringen van de Matthäus Passion. Wouters: ,,Het is intensief werken met een enthousiaste groep van tachtig mensen die thuis hard studeren, waardoor de repetities gedisciplineerd verlopen. De koorwerken zijn van een hoog niveau en we kunnen ons meten met de beste amateurkoren in Zuid-Nederland. Daar mogen we trots op zijn.”

Frank Kerremans zingt sinds zeven jaar in het koor en verklapt dat de wekelijkse repetities voor hem altijd het hoogtepunt van de week zijn door met name de sociale cohesie en de ontspannen manier van repeteren.

Betrokkenheid

Naast hoogtepunten kende Kempenkoor uiteraard ook dieptepunten zoals het overlijden van repetitor Hans van den Eijnden, aldus Van Baalen. ,,Maar de onderlinge betrokkenheid maakt ook dat we daar samen weer overheen groeien.”

Het jubilerende koor voert op zaterdag 2 november in theater De Schalm in Veldhoven het oratorium Elias van Felix Mendelssohn Bartholdy nogmaals uit, samen met orkest Brabant Sinfonia en acht solisten.

2 oktober 2019 | Veldhovens Weekblad | Link naar het artikel
 

Link naar recensie in het Eindhovens Dagblad d.d. 18 april 2019.

Oirschotse Matthäus komt steeds meer los van de noten

Marjolijn Sengers

Aan een vijftienjarig jubileum is geen edelmetaal toegekend, toch is het een getal waaraan belang mag worden gehecht als het gaat om achtereenvolgende opvoeringen van de Matthäus-Passion in dezelfde kerk door vrijwel dezelfde musici. Het voordeel van vijftien jaar hetzelfde doen is dat er voor allerlei praktische zaken een beproefd draaiboek bestaat dat ‘rust en regelmaat’ geeft, grootste opbrengst is dat alle musici zodanig in hun rol zijn gegroeid dat de muziek steeds meer loskomt van de noten.

Dirigent Cees Wouters heeft dit grootse werk soepel in zijn vingers. Hij heeft overal ogen en oren, tegelijkertijd nodigt hij koor, orkest en solisten uit om er samen met hem een mooie avond van te maken. Een avond als deze begint al bij het betreden van het kerkplein, waar beiaardier Rosemarie Seuntjes vanuit de toren van de Petruskerk de Matthäus-Passion voorverwarmt.

De beloftevolle inzet van het openingskoor, de heerlijke, letterlijk te volgen verteltrant van evangelist tenor Jan van Elsacker, de voorname dramatiek die bas Huub Claessens in de Christuspartij legt, de gave en beschaafde klank van Concerto Barocco met haar uitstekend spelende solisten en last but not least het tot op het bot betrokken Kempenkoor doen de rest, geholpen door de ontvankelijke sfeer die de Oischotse Petruskerk faciliteert. Smaakvol zongen ook de overige solisten, sopraan Hilde Coppé, altus Gerben van der Werf, tenor Maartens Stevens en bas Roele Kok. Wat mij betreft doen we het de komende tien jaar met deze bezetting. Op naar zilver!

Wie: Kempenkoor en Concerto Barocco o.l.v. Cees Wouters
Wat: Matthäus-Passion, Bach
Waar: Petruskerk, Oirschot
Wanneer: 17 april 2019

ED 13-4-2017

ED van 13/04/2017

Recensie ED Athalia concert 11-feb-2017

ED van 13/02/2017