Het koor

Kempenkoor is in de loop der jaren uitgegroeid tot een van de betere amateurkoren in Zuid-Nederland. En daar wordt voortdurend aan gewerkt. Met passie!

Het is een koor

• met een gedurfd repertoire
  • waar hard gewerkt wordt en kwaliteit hoog in het vaandel staat
  • waar ruimte is voor gezelligheid en goede contacten
  • waar beroepsorkesten en -solisten graag mee samenwerken

Het plezier in zingen staat centraal. We streven naar kwaliteit, maar vinden een goede balans tussen prestatie en een gezellige sfeer minstens zo belangrijk.

Het koor bestaat momenteel uit circa 80 zangers en zangeressen. Voor bepaalde grotere werken wordt het koor soms aangevuld met projectzangers.
Ben je een goede zanger(es) die een nieuwe uitdaging zoekt? Als je belangstelling hebt om lid te worden of om als projectzanger mee te doen, word je van harte uitgenodigd om een afspraak maken met het koorsecretariaat!

Meer informatie over het koor vind je in onderstaande secties.

Het repertoire van Kempenkoor kent klassieke werken, populaire werken en religieuze muziek. Naast het standaardrepertoire voeren we ook muziek uit die elders nauwelijks aan bod komt, recent is gecomponeerd of vergeten dreigt te worden. Door deze muziekstukken ten gehore te brengen, hopen we een steentje bij te dragen aan het behoud van cultureel erfgoed.

Het koor heeft een muziekadviescommissie en koorleden kunnen via deze commissie suggesties voor nieuwe werken aandragen. Dit gebeurt ook regelmatig. De veelzijdigheid van het repertoire zal dan ook in de komende jaren zeker uitgebouwd worden!

Een greep uit de repertoirelijst

• L. Bacalov – Misa Tango
  • C. Saint Saëns – Oratorio de Noël
  • A. Vivaldi – Gloria
  • A. Lloyd Webber – Requiem

Het koor repeteert op de maandagavond in Gemeenschapshuis D’n Bond aan de Rapportstraat in Veldhoven. De repetitietijden zijn van 19.45 tot 22.15 uur, inclusief een kwartier koorscholing of stemvorming. Tijdens de koffiepauze en na afloop van elke repetitie wordt er gezellig bijgepraat aan de bar.

Werkwijze tijdens de repetitie: elk nieuw project start met studiebestanden en gescheiden partijrepetities. De laatste maanden voor de uitvoering wordt vooral gewerkt aan de interpretatie en de totale afwerking.

Naast de reguliere repetities wordt voor elke uitvoering een generale repetitie en een klankrepetitie gehouden.
Daarnaast worden er soms studiedagen gepland.

Kempenkoor is een gemengd koor met de volgende stemverdeling:

lage tenor: 7 | hoge tenor: 7
lage bas: 7 | hoge bas: 7
lage sopraan: 15 | hoge sopraan: 15
lage alt: 15 | hoge alt: 15

Je hoeft geen ervaring te hebben, maar het repertoire en de kwaliteitseisen vragen wel bepaalde technische basisvaardigheden. We streven er tevens naar om de noten en de betekenis van een muziekstuk met gevoel op het publiek over te brengen. De leden wordt daarom gevraagd om (thuis) te werken aan de kwaliteit.

Cees Wouters, dirigent

Cees Wouters“Ik wil met het koor kunnen boetseren”

Cees Wouters (Reusel 1955) studeerde Muziek Vakonderwijs Akte A bij Jan Matter (1985), Koordirectie (1988) en Docentschap Koristenopleiding (1991) bij Jacques Wijnen. Daarna volgde hij Orkestdirectie bij de dirigenten Jan Stulen en André Presser (D), Barokinterpretatie bij Jos van Veldhoven en Kinderkoordirectie bij Silvère van Lieshout. Hij is initiatiefnemer en artistiek leider van de Kempische Koorschool, een zangopleiding voor jongeren van 8 tot 18 jaar.
Voor meer informatie: zie de website van Cees Wouters.

In 2002 werd Cees vanwege zijn verdiensten voor het culturele en muzikale leven in Veldhoven onderscheiden met de cultuurpenning van de Gemeente Veldhoven, in 2015 vierde Cees zijn 25-jarige jubileum bij Kempenkoor en in 2019 ontving hij een koninklijke onderscheiding. Cees Wouters is tevens erelid van Kempenkoor.

Ad Broeksteeg, repetitor

Stijl:

Ad Broeksteeg is een veelzijdig musicus. Op jonge leeftijd volgde hij pianolessen aan de muziekschool van Veldhoven alwaar hij binnen enkele jaren instrumentalisten begeleidde en op hoog niveau in het kinderkoor zong. Daarna studeerde hij piano aan het conservatorium van Tilburg (bij Alexandru Hrisanide), koordirectie in Arnhem (bij Joop Schets en Hans van den Hombergh) en orkestdirectie in Tilburg (bij Jac van Steen).

Als dirigent leidde hij uiteenlopende concerten met grote werken voor koor, orkest en solisten. Onder zijn leiding gingen ook diverse werken in première. Gedurende enkele jaren was hij repetitor op het gebied van de opera en leidde hij diverse concertante en scenische opera-uitvoeringen. Ook gaf hij regelmatig leiding aan zangersdagen en bijzondere concerten met speciaal samengestelde projectkoren en orkesten. Als repetitor en gastdirigent verleende hij verder zijn medewerking aan o.a. het Brabant Koor en De Vlaamse Opera.
Als pianist is hij een veelgevraagd begeleider en coacht hij vocale solisten tijdens de voorbereiding op een uitvoering van zowel hun lied-, oratorium- als operarepertoire. Momenteel is Ad repetitor bij Kempenkoor, dirigent en artistiek leider van Kamerkoor VOX en repetitor / assistent-dirigent bij het Koor van de Nationale Opera.

Orkesten waarmee we samenwerken zijn onder andere:

Behalve repetities en uitvoeringen gaan we ook af en toe op concertreis. In 2009 ging de reis naar Brussel en Gent, in 2014 naar Berlijn en in oktober 2019 stond Praag op het programma!
Daarnaast worden er regelmatig gezellige, sociale activiteiten georganiseerd, zoals een feest en de jaarlijkse snuffelmarkt.
Verder is er na elke repetitie een gezellige nazit waar veel koorleden graag gebruik van maken.

V.l.n.r.:
Vice-voorzitster: Ria Alewijnse
Tweede secretaris: Titie Mol
Concertmanager: Frank Kerremans
Penningmeester: Wilfried van Dongen
Secretaris: Dorien Felten
Voorzitter: Carel van Baalen
Perscontacten: Marjon Starrowsky (niet op de foto)

Algemeen mailadres: info@kempenkoor.nl